Skip to content Skip to footer

Съдържание

За кого е предназначен теста за паническо разстройство PADIS?

Ако изпитвате внезапна поява на страх, непреодолима тревожност, придружени с неприятни усещания, това могат да бъдат паник атаки. Направете този кратък скрининг тест PADIS1 , който може да определи дали страдате от паническо разстройство. Това е вид тревожно разстройство, което се характеризира с появата на повтарящи се неочаквани паник атаки. Паническите атаки обикновено се появяват без предупреждение и могат да бъдат придружени от неприятни симптоми като непреодолим страх, сърцебиене, болка в гърдите, замаяност, виене на свят, треперене, изпотяване и задух.

За какво служи този тест?

Този тест е НЕ диагностичен инструмент. Нарушенията на психичното здраве могат да бъдат диагностицирани само от лицензиран клиничен психолог и медицински специалист по психично здраве.

Провеждането на скрининг тест може да послужи като важна първоначална индикация за нуждата от консултация с психолог и започване на терапевтично лечение. Често хората се въздържат да потърсят помощ поради опасения, че могат да бъдат неразбрани или, че проблемите им може да не са достатъчно тежки, за да изискват професионална намеса.

Кога е нужно да се консултирате със специалист?

Препоръчително е да потърсите помощ от клиничен психолог при появата на първите признаци или симптоми на паническо разстройство. Не чакайте докато вече не сте в състояние да извършвате обичайните дейности и задължения!

Препоръчително е с клиничен невропсихолог, в случай че изпитате някое от следните състояния:

  • Изпитвате повтарящи се паник атаки, които ви причиняват страдание
  • Срещате трудности при извършването на ежедневните дейности в социалната, професионалната или семейната сфера
  • Изолирате се, избягвате определени места и събития, ограничавате ежедневните си дейности от страх да не получите паник атака.

Бърз скрининг тест за паническо разстройство PADIS

Моля, прочетете внимателно всеки въпрос и посочете колко често сте изпитали посочените мисли или симптоми през изминалия месец.


Ако имате нужда от съвет и желаете онлайн консултация с мен, моля, оставете вашите данни в контактната форма по-долу. Ще се свържа с вас възможно най-скоро!

    1. Batterham PJ, Mackinnon AJ, Christensen H. (2015). The Panic Disorder Screener (PADIS): Development of an accurate and brief population screening tool. Psychiatry Research, 228, 72-76. ↩︎
    Този сайт използва бисквитки, за да работи оптимално. Научете повече за нашата: поверителност-на-данни

    © Copyrighted content www.valentinadimitrova.com!