Skip to content Skip to footer

Колко време смятате, че вашите деца прекарват пред екрана всеки ден? Децата на възраст 8-18 години прекарват средно по 7.5 часа пред екрана всеки ден.  Цифрата е шокираща!  Прекомерното стоене пред екрана може да има негативно влияние и да бъде пречка в развитието и благосъстоянието на детето.

Хубавата новина, е че намаляването на времето пред екрана е възможно! Ето някои препоръки  за рационално използване на екрана от децата:

 1. Задайте ограничения: определете дневен лимит за време пред екрана за вашето дете и се придържайте към него. Уверете се, че ограничението е подходящо за възрастта и е реалистично.
 2. Създайте график: направете график за деня, който да включва време за игра, време за физически упражнения, време за четене и други дейности извън времето пред екрана.
 3. Бъдете пример: децата се учат от родителите си, така че е важно да бъдете модел за добро поведение. Добре е да ограничите собственото си време пред екрана и да се включите в други дейности заедно с детето.
 4. Насърчавайте дейностите на открито: насърчавайте детето да играе навън и да участва във физически дейности. Прекарването на време на открито е важно за неговото физическо и психическо здраве.
 5. Времето пред екрана като награда: помислете над възможността да използвате времето пред екрана като награда за добро поведение, изпълнение на задълженията, изпълнение на определени задачи… Това може да мотивира детето да се занимава с други дейности и да ограничи времето пред екрана.
 6. Ограничете употребата на екрани преди лягане: синята светлина, излъчвана от екраните, може да попречи на секрецията на мелатонин и така да влияе на фазите на съня, така че е важно да ограничите времето пред екрана преди лягане. Насърчавайте детето да чете книга или да се занимава с други тихи и успокояващи дейности преди сън.
 7. Предложете алтернативи: Осигурете алтернативни занимания, с които детето ви може да се занимава, вместо да прекарва времето си пред екраните. Това може да включва спорт или творчески дейности.
 8. Споделете времето пред екрана: това може да бъде чудесен начин да се свържете с детето и да наблюдавате какви са заниманията му пред екрана.
 9. Винаги следете съдържанието: внимавайте до какво има достъп на екраните и се уверете, че е подходящо за възрастта на детето. Можете да активирате функциите за родителски контрол, за да ограничите достъпа до определени уебсайтове и приложения.
 10. Определете семейни правила: превърнете ограничението на времето в семейно правило и включете всички да се придържат към него. Това ще създаде подкрепяща и насърчаваща среда за вашето дете в ограничаването на времето пред екрана.
 11. Насърчавайте детето да прави почивки на всеки 20 минути прекарани пред екрана, за да се раздвижи и да префокусира очите си.
 12. Създайте кът без технологии: определете зони без технологии, като масата за вечеря или спалнята, за да насърчите повече взаимодействие между членовете на семейството и да намалите времето пред екрана.
 13. Насърчавайте социалното взаимодействие: времето пред екрана действа изолиращо, така че е важно да насърчавате детето си да участва в социални дейности и да общува с приятели и семейството.
 14. Намерете баланс: важно е да намерите баланс между времето пред екрана и останалите занимания. Насърчавайте детето да опитва нови занимания и да намира нови интереси, които да го държат ангажирано.
 15. Не използвайте екраните като детегледачка: въпреки че е изкушаващо да използвате екраните като начин да занимавате детето си, важно е да избягвате да ги използвате като детегледачка. Насърчавайте други дейности и се занимавайте с детето, за да ограничите времето му пред екрана.
 16. Бъдете гъвкави с подхода си към ограничаване на времето пред екрана и бъдете отворени за изпробване на нови стратегии, докато детето ви расте и нуждите му се променят.
 17. Съсредоточете се върху качеството над количеството: фокусирайте се върху качеството на съдържанието, до което има достъп, и го насърчете да се ангажира с образователно и интерактивно съдържание.

 За вредата върху развитието и когницията от прекомерното излагане на екрани може да прочетете в статията ми, като кликнете ТУК.

Ако статията ви е харесала, моля чувствайте се свободни да я споделите, за да достигне до повече хора. Благодаря!

Този сайт използва бисквитки, за да работи оптимално. Научете повече за нашата: поверителност-на-данни

© Copyrighted content www.valentinadimitrova.com!