Skip to content Skip to footer
Каква е правилната употреба на екраните при подрастващите деца – правилото 3, 6, 9, 12

Много родители се обръщат към мен с нужда от съвет относно подходящата възраст и начин за въвеждане употребата на електронни устройства при подрастващите деца. Много родители се питат как ефективно да регулират употреба си на електронни устройства, за да служат като положителен модел за подражание на децата си. Това е тема, която много ме вълнува и с радост споделям знанията си.

Днес реших да ви представя психиатърът Серж Тисерон, който създава и започва да прилага правилото 3,6,9,12 относно използването на екрани то децата. В неговата брошура той се стреми да даде ясни отговори на най–често срещаните въпроси на родителите. Серж Тисерон най-любезно отговори на запитването ми и ми предостави възможността да преведа, адаптирам и разпространявам неговата брошура в България. Най-сърдечно му благодаря за този жест!

Ето някои от правилата:

Преди тригодишна възраст изгасете екраните!

За децата до тригодишна възраст е препоръчително да взаимодействат с другите, да участват в дейности като игри, разговори, забавления. До 3 години ограничете максимално времето пред екрана. През този критичен период се формира когнитивното развитие на детето, неговите способности за комуникация, неговият характер. Следователно прекомерното излагане на екран може да попречи детето да развива въображението си чрез игра, да се ангажира интерактивно и да комуникира и взаимодейства. В ранна детска възраст се развиват основни умения като споделяне, уважение към другия, които са изложени на риск, ако детето израства пред екрана.

По време на този етап, детето трябва да развие четири основни компонента, които ще оформят неговите бъдещи социални умения и взаимодействия:

  • езикови умения
  • двигателни умения
  • способност за внимание и концентрация
  • основни емоционални умения, като способността да идентифицира и тълкува израженията на лицето на другите

Придобиването на тези способности в никакъв случай не се улеснява от използването на екрани, колкото и да ви убеждават, че това са предавания помагащи детското развитие. Тези умения могат да се развиват единствено и само чрез активна реципрочна връзка с възрастен или с връстник.

кой е подходящият екран според възрастта на детето таблица

Между 3 и 6-годишна възраст – ограничете използването на екрани

По време на този етап на развитие децата подобряват когнитивните си способности и се учат да прилагат стратегии за самоконтрол. Следователно ограниченията на времето пред екрана трябва да бъдат включени в тяхната рутина.

Използването на екран трябва да не надвишава 30 минути на ден на 3-годишна възраст и да бъде максимум един час на ден на 6-годишна възраст. В този период, времето пред екран трябва да бъде споделено, да представлява възможност за изграждане на връзка родител – дете, да инициира комуникация и взаимодействие.

Не поставяйте телевизор или компютър в спалнята на детето, а вместо това го поставете в споделено пространство като всекидневна, трапезария. Въздържайте се от използване на екрани вечер, тъй като наличието на LED светлини може да повлияе на последователността в етапите на съня и да наруши неговото качество. Не използвайте екрани на масата за хранене или с цел успокояване на детето.

Кампанията, известна като “3-6-9-12” разпространява мотото “без лична конзола (устройство за игра) до 6-годишна възраст”, като кампания срещу предоставянето на индивидуални устройства за игри, включително телефони, на деца под 6-годишна възраст.

От решаващо значение е да се създаде определен дневен график за детето, чрез който то ще се научи да спазва правилата за използване на екраните и да упражнява самоконтрол.

От съществено значение е да се насърчават физическите дейности на открито. Хубаво е детето в този период да се занимава с практически задачи, които развиват когнитивните, психомоторните умения и креативността, като оригами, рязане, лепене, готварски проекти, проекти тип направи си сам и др.

На възраст между 6 и 9 нека екраните насърчават креативността и подпомагат разбирането на Интернет

В този период, децата е хубаво да използват екраните за дейности и игри, които насърчават креативността, като същевременно им помагат да придобиват цялостно разбиране за използването на Интернет. По време на този етап на развитие децата придобиват знания за начина на използване на социалните мрежи, етикета и вида комуникация, които управляват социалните взаимодействия в онлайн пространството. Хубаво е да се придобият знания относно понятията за личен живот, правото над изображенията, правилната комуникация.

Обсъдете в семейството подходящата възраст, на която детето може да получи първия си мобилен телефон. Нужно е да се установят и наложат семейни правила, включително въздържане от използването на екраните по време на хранене и през нощта.

Между 9 и 12 години обучете децата относно важността да защитават себе си и своите междуличностни и социални взаимодействия

На този етап е необходимо детето да развива способността да саморегулира използването на електронни устройства, като подходящо средство е употребата на дневник на екранното време.

Изключително важно е на тази възраст на детето да бъдат обяснени трите принципа, които управляват интернет:

  • всяко съдържание, публикувано онлайн, може да стане достъпно за обществеността
  • каченото съдържание остава съхранявано онлайн за неопределено време
  • не всичко публикувано в интернет е достоверно

Внимание: продължителното използване на електронни устройства е свързано с намалени способности за концентрация и внимание, както и влошаване качеството на съня.

Ако смятате, че вие или вашето дете или юноша се нуждаете от подкрепа за регулиране или ограничаване използването на екрани, или искате да научите повече по какъв начин може да го защитите от рисковете при използване на интернет и социални мрежи, моля, свържете се с мен.

Ако статията ви е харесала и я намирате за полезна, чувствайте се свободни да я споделите, за да може да достигне до повече хора. Благодаря!


Повече за вредата от екраните върху когнитивното развитие на децата и съвети как да ограничите използването им, може да прочетете в статиите ми:

Image by Freepik

Този сайт използва бисквитки, за да работи оптимално. Научете повече за нашата: поверителност-на-данни

© Copyrighted content www.valentinadimitrova.com!