Skip to content Skip to footer

15 признака на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Какво е синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност СДВХ?

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ или ADHD) е сложно разстройство на неврологичното развитие, засягащо около 11% от децата в училищна възраст. Симптомите продължават и в зряла възраст в повече от 70% от случаите.  СДВХ се характеризира с неподходящи за развитието нива на невнимание, импулсивност и хиперактивност. Симптомите варират и понякога могат да бъдат трудни за разпознаване. Много от отделните симптоми на СДВХ могат да се срещат в даден момент при всяко дете с невротипично развитие, без да причиняват особени последствия. При наличие на СДВХ, тези поведения се наблюдават много по-често, отразяват се на успеха в училище и водят до негативни взаимоотношения с връстниците или в семейството.

Много биологични и психологични проблеми могат да се проявяват със симптоми, подобни на тези при СДВХ.  Тревожност, депресия и някои видове обучителни затруднения могат да причинят подобни симптоми.  В някои случаи тези други състояния са основната диагноза, но  в други случаи, тези състояния могат да съществуват едновременно със СДВХ. Необходимо е пълно невропсихологично изследване и наблюдение, които да изключат други причини или да потвърдят диагнозата СДВХ.

15 често срещани признака на СДВХ при децата:

 1. Затруднения със съсредоточаването върху задачи или игри за продължително време. Избягване на задачи, изискващи продължително умствено усилие.
 2. Често прекъсване или разсейване по време на учене, разговори или други дейности.
 3. Слаб контрол на поведението. Затруднения с организирането и изпълнението на задачи, често детето ги оставя недовършени.
 4. Често забравяне и губене на вещи, необходими за изпълнението на поставените задачи.
 5. Неспокойствие, непрекъснато движение на ръцете или краката.
 6. Затруднения при стоене на едно място, особено в ситуации, които изискват концентрация.
 7. Хаотични и неорганизирани мисли
 8. Проблеми с разбирането на инструкциите и спазването на правила.
 9. Прекъсване на останалите по време на разговор, трудно изчакване на ред.
 10. Импулсивно поведение, склонност към рискови ситуации и затруднения при контролирането на импулсите.
 11. Затруднено контролиране на емоциите, изблици на гняв
 12. Проблеми при следване на инструкции, които изискват планиране или изпълнение на план. Това може да доведе до грешки по невнимание, но не означава мързел или липса на интелигентност.
 13. Децата със СДВХ не винаги са буйни и шумни. Някои деца са по-тихи и по-малко ангажирани от другите – взират се в пространството, мечтаят и често игнорират случващото се около тях.
 14. Често забравяне на задълженията или домашните.
 15. Често губене (забравяне) на неща, като например играчки, училищни пособия, телефон, дрехи.

Децата със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност могат да бъдат много успешни в живота.  Въпреки това, без навременно идентифициране и подходящо терапевтично лечение, СДВХ може да има сериозни последици, включително неуспех в училище, стрес в семейството, депресия, проблеми с взаимоотношенията, злоупотреба с вещества, престъпност, инциденти с наранявания и провал в работата.  Ранното идентифициране и подходяща терапия са изключително важни!

Ако статията ви е харесала и я намирате за полезна, чувствайте се свободни да я споделите, за да достигне до повече хора. Благодаря!

Този сайт използва бисквитки, за да работи оптимално. Научете повече за нашата: поверителност-на-данни

© Copyrighted content www.valentinadimitrova.com!